אתרים במינכן

כנסיית הנשים - FRAUENKIRCHE
בשנת 1271 החלה הבנייה של "כנסיית הנשים – FRAUENKIRCHE“ "כנסיית הנשים". קודם לכן הייתה רק כנסייה אחת בעיר – הכנסייה ע"ש פטרוס הקדוש - „SANKT PETER“. כבר באמצע המאה ה-15 בשנת 1468 „כנסיית הנשים" נבתה בתוך 20 שנה מחדש ע"י MEISTER JOERG בצורה זו היא עומדת עד היום. בשנת 1525 נבנו הכיפות מעל המגדלים שמהווים את סמלי העיר מינכן.

כנסיית אזאם- ASAMKIRCHE
"כנסיית אזאם – ASAMKIRCHE גם ידועה בשם "הכנסייה ע"ש נפומוק הקדוש". היא הדוגמה הבולטת והמפורסמת לסגנון הרוקוקו (בארוק מאוחר) במינכן. האחים COSMAS DAMIAN ASAM ו- EGID QUIRIN ASAM – בנאים ואמנים כל אחד - בנו וקישטו אותה ככנסייה פרטית צמוד לבית מגוריהם. האחים הקדישו את הכנסייה לקדוש נפומוק. התמונות, הציורים והפסלים בתוך כנסייה קטנה זו מרהיבים ביותר.

כנסיית המשולש הקדוש – DREIFALTIGKEITSKIRCHE
בשנת 1704 תושבי מינכן הבטיחו לבנות כנסייה כדי למנוע הריסת עירם ע"י כוחות אוסטריים במלחמת הירושה על כס המלך בספר. התושבים נשבעו על כך בעקבות נבואה של נזירת מסדר הכרמליטיות בשם מריה אנה לנדמייר – MARIA ANNA LINDMAYR. בין השנים 1711 עד 1718 עדיין תחת כיבוש אוסטרי אבל ללא הריסת העיר כנסייה זו נבנתה בסגנון הרוקוקו (בארוק מאוחר) – החזית עומדת אחרי (מאחורי או על?) עמודים יווניים ומעליה מרפסות בסגנון הברוק. העמודים התדיים של החזית שייכים לקירות הצדדיים? – בניגוד לסדר של סגנון הברוק הקלאסי. לכן חזית זו היא החזית הראשונה בסגנון הרוקוקו בעיר מינכן. הפסל של המלאך מיכאל הקדוש הוא עבודתו של האומן יוסף פיכטל – JOSEF FICHTEL.

כנסיית טאטינר - Theatinerkirche
כנסייה זו נבנתה ע"י הדוכס FERDINAND MARIA וע"י אישתו HENRIETTE ADELAID במאה ה-17 כדי להודות על לידתו של בנם יורש העצר MAX EMANUEL. נסיכים ממסדר ה-THEATINER ניהלו את הכנסייה בשנים 1675 עד 1801 – מכן שם הכנסייה "טאטינר – THEATINER”. חזית הכנסייה עם הכיפה ושני המגדלים מזכירה את סיבת בניית הכנסייה באמצעות הפסלים: בשורה העליונה בצד שמאל הקיסרית הקדושה ADELHEID (931-999) והמלך הקדוש FERDINAND (1199-1252), בשורה התחתונה בצד שמאל מייסד המזדר KAJETAN הקדוש (1480-1547) והבישוף הקדוש MAXIMILIAN שנפטר בשנת 284, בשער השמאלי? השליח PETRUS הקדוש ובשער הימיני פאולוס PAULUS הקדוש. בתוך הכנסייה בצדדים נמצאות קאפלות קטנות לכבוד קדושים מעונים ולכבוד מייסד המסדר. הכיפה השנייה מעל הכנסייה מזכירה את הכיפה בכנסיית פטרוס הקדוש – SAINT PETER ברומא. לתוך כיפה זו מיוצג אלונים כבורה העולם עם פנסץ בכנסיית -THEATINER נמצא גם בכנסיית הנשים – FRAUENKIRCHE ובכנסיית מיכאל הקדוש – SANKT MICHAEL קבר של בית ויטלסבך – WITTELSBACH ששלטו מאות שנים במינכן ובבוורייה. ביציאה הצפונית של הכנסייה נמצאת עריסה במשך כל השנה (למרות שבדרך מציגים עריסת ישו רק בתקופת חג המולד).
Reach New Heights

העירייה הישנה
בכרוניקה העירונית מציינים שבשנת 1310 הייתה עירייה במינכן. מאז העירייה הישנה עברה שינוים רבים בעקבות שיפוצים, מלחמות ואסונות. הבניין MEISTER JOERG נתן לעירייה החל מ-1470 העופייה הגוטית ובנה את היסודות למגדל העירייה. MEISTER JOERG היה גם הבנאי האחראי לבניית כנסיית הנשים – FRAUENKIRCHE בעיר. בניין העירייה הישן נהרסה כליל במלחמת עולם השנייה ושוחזר בשנת 1952. בשנת 1960 הוקם המגדל מחדש שעולה לגובה של 56 מ' מעל כיכר מרים (או מריאן כמו בגרמנית) – MARIENPLATZ.
בשנת 1805 נתנו במקום בפעם הראשונה חיסון אבעבועות שחורות. הגרלות הלוטו התקיימו כאן? במאות ה-18 וה-19. בעירייה הישנה נבחרו בשנת 1848 הנציגים של מינכן ושל מדינת בווריה שהפכו לחברי הפרלמנט הדמוקרטי הכלל גרמני הראשון שהתכנס בכנסיית ע"ש פאולוס בעיר פרנקפורט. ב-9 בנובמבר 1938 נתנו היטלר וגבלס בבניין העירייה הישנה את הפקודה להתחלת מה שמכונה "ליל הבדולח".
בחזית המגדל רואים את סמלי העיר מינכן השונים ובתוכו נמצאים מוזיאון הצעצועים ופעמון הגדול של מליאת העירייה. באולם המועצה העירונית עורכים היום כינוסים, טקסים עירוניים וחגיגות. תקרת אולם המליאה בנויה מעץ ובקצוות תקרה זו שוב מוצגים סמלי העיר השונים וביניהם רקדני המוריסקן – MORISKENTAENZER – אחד מהעבודות עץ המרהיבות של התקופה הגותית המאוחרת בגרמניה.

העירייה החדשה
אוכלוסיית מינכן גדלה מאוד במאה ה-19. לכן החל משנת 1865 נבנתה? העירייה החדשה כדי לתת שירותים עירוניים ראויים לאוכלוסייה הגדלה. חזית העירייה היא אינה סימטרית. החלק המזרחי עם המרפסת מסמל את החלק הראשון שנבנה. פסל הנסיך השליט מלויטפולד - LUITPOLD על סוסו מסמל את המעבר לחלק השני. בחלק זה נצאה גם המגדל עם מרפסת תצפית בקומה ה-9 ותחתיה הפעמונים שמציגים שתי אירועים היסטוריים: חתונתו של השליט וילהלם - WILHELM החמישי עם רנטה מלוריין – וריקוד בנאי החביות (SCHAEFFLER) שהעזו לצאת לרחובות העיר כדי להראות לתושבים שפחדו מהמוות השחור שכבר אין סכנה. מאז ימי הביניים ה-SCHAEFFLER חוזרים על ריקוד זה כל שבע שנים.

שוק המזון – VIKTUALIENMARKT
המושג "VIKTUALIEN“ הוא מושג גרמני ישן ומשמעותו "מוצרי מזון מין החי והצומח". שוק זה פתוח כל ימי השנה חוץ מימי א' וימי חג. יש בשוק דוכנים וחנויות ים מוצרים מיוחדים וגן בירה במרכז השוק (במחלקה הרביעית) . שטחו של הגן כ-22.000 מטרים מרובעים. יש 140 עסקים בשוק. השוק מחולק לשבע מחלקות המחלקה הראשונה נמצעים דוכני הפירות, הגבינות ושל בשר מחיות בר. במחלקה השנייה מגדלי הפירות מוכרים את מוצריהם. במחלקה השלישית אפשר לקנות תפוחי אדמה מסוגים שונים, לאכול מרק "במטבח המרק – SUPPENKUECHE“ או להנות ממגוון לחמים. במחלקות מס' 5 ו 7 נמצאים האיטליסים. המחלקה מס' 7 נמצא מעבר לרחוב וצמודה לכנסיית פטרוס הקדוש – SANKT PETER ולכן שמה של המחלקה זו "הגבעה הקטנה של פטר -PETERSBERGL במחלקה השישית מוכרים אנשים את עודפי הפירות שהם מגדלים, ירקות ותצחים לשימוש עצמי. מפוזרים בשוק מזרקות קטנות יעם מי שתיה ועליהם פסלים של קומיקאים וזמרים מקומיים ומפורסמים.

מבשלת הבירה של החצר - Das Hofbräuhaus
הדוכס וילהלם- WILHELM מחמישי הוציא ב-27 בספטמבר 1589 צו לבניית מבשלת בירה כדי לספק בירה לחצר של שליטי מינכן ובווריה מבית ויטלסבך ולמשרתיהם – זאת השנה בה נוסד? ה-HOFBRAEUHAUS שהיום ידוע בכל העולם. הדוכס רצה לחסוך בהוצאות עבור בירה שהובאה עד אז מצפון גרמניה או נקנתה ממבשלות בירה פרטיות.
בשנת 1828 פתח מלך לודוויג - LUDWIG הראשון את ה-HOFBRAEUHAUS לכלל הציבור. בשנת 1844 הוריד אותו מלך את המחיר עבור בירה מאוד - "כדי לתת לחיילים ולעובדים משקה בריא ובמחיר סביר".
ב-13 לאפריל 1913הכריזו? מועצות של חיילים ושל פועלים במקום זה על הקמת בווריה כרפובליקה של מועצות קומוניסטיות. ב-24 בפברואר 1920 נוסדה המפלגה הנאצית במקום בנוכחות כ-2000 איש.
ה-HOFBAEUHAUS נהרס כמעט כליל במלחמת עולם השנייה. בשנת 1958 הושלם שיחזור אולם האירועים לרגל יום הולדתה ה-800 של העיר. היום כ-35.000 תיירים פוקדים את המקום כל יום ומשאירים למדינת בווריה מיסים בסכום שעולה על 10 מיליון אירו בשנה.
נדייז'דה קרופסקייה – NADESHDA KRUPSKAJA, אישתו של לנין, מזכירה בזכרונות שלה שהיא ובעלה מאוד אהבו את הבירה ב-HOFBRAEUHAUS כי "הבירה טשטשה את הבדלי המעמדות“.
שערי העיר העתיקה של מינכן

שערים קיימים בעיר מינכן מסוף המאה ה-13 ותחילת המאה ה-14: ה-KARLSTOR במערב, ה-SENDLINGER TOR בדרום וה-ISARTOR במזרח. במקור היו לכל השערים רק מגדל אחד באמצע. המגדלים בצד הם תוספות מאוחרות יותר. רק ל-ISARTOR יש עדיין מגדל אמצעי ומגדלי צד. ל-KARLSTOR ול-SENDLINGER TOR יש רק מגדלי צד. ה-KARLLSTOR נבנה מחדש אחרי שנהרס במלחת העולם השנייה. ה-SENDLINGER TOR קיבל את צורתו העכשווית בתחילת המאה ה-20.
הגן האנגלי – DER ENGLISCHE GARTEN

הגן האנגלי הוא אחד הפארקים העירוניים הגדולים בעולם וגדול מהסנטרל פארק – CENTRAL PARK בניו יורק. שיטחו 3.7 קילומטרים מרובעים. בתוך "הגן האנגלי" במינכן יש נחלים, אגמים, מדשאות, גני בירה, מקומות ובניינים יפים ביותר. החלק הדרומי של הגן יותר קרוב לעיר עצמה, לכן תושבי מינכן משתמשים בו כמקום בילוי ופעילויות ספורט. החלק הצפוני הוא שקט. הבניין המפורסם "בגן האנגלי" הוא "המגדל הסיני". ליד מגדל זה נמצא קרוסלה לילדים מעץ מהמאה-19 עם מרכבות ו20 חיות מעץ. אחרי המגדל עומד הארמון הקטן בשם "Rumfordschlössel“ בסגנון קלאסי שנבנה בשנת 1791. בניין התה בשם "KHAN SHO AN“ נבנה בשנת 1972 לכבוד המשחקים האולימפיים ביחד עם הגן היפני ולכבוד החברות בין גרמניה לבין יפן ובין הערים מינכן ובספורו – SAPPORO. תחנת הכוח "TIVOLI“ נבנתה בנשת 1895. „נחל הקרח – EISBACH“ מספק מיים לאגם "KLEINHESSELOHER“ בתוכו יש שלושה איים: אי המלך – KOENIGSINSEL, אי השליט – REGENTENINSEL ואי הבוחר – KURFUERSTENINSEL. בגן הבירה ליד "המגדל הסיני" יש תמיד מקום פנוי. ב-“HIRSCHAU“. גן בירה נוסף יש עוד 2500 מקומות ושווה לנסוע באופניים עד גן הבירה "AUMEISTER“. „הגן האנגלי" הוא גן עדן לספורטאים שיכולים לדווש. ללכת ולרוץ בדרכים שאורכם כ-78 ק"מ.
כנסיית פטרוס הקדוש – SANKT PETER

תושבי מינכן קוראים לכנסייה זו גם "פטר הישן – DER ALTE PETER“. כנסייה זו היא אחר מסמלי העיר. היא היתה קיימת בשנת 1225 או 1226 ע"פ מסמך היסטורי. היא הכנסייה הישנה במינכן. כבר בשנת 1278 כנסייה זו נבנתה מחדש בסגנון גוטי. מגדליה והחלק המזרחי שלה נשרפו ב-14.02.1327 כמו כן שני שליש מהעיר מינכן. כאשר בנו את הכנסייה מחדש הגדילו אותה, אבל הקימו רק מגדל אחד במקום שתיים כפי שהיה קודם לכן. בנוסף היתדות הפכו לחלק פנימי של הכנסייה בגלל שנבנו בין היתדות קירות – כך נוצרו קאפלות. בתוך הכנסייה יש מרפסת תצפית על מגדל הכנסייה. במאה ה-18 שולחן הקודש נבנה בסגנון הבארוק וגם ציורי תקרה באותה סגנון.
מרפסת המצביאים

"מרפסת המצבאים" נבנתה בין השנים 1841 עד 1844. המלך לודוויג הראשון יזם את הבנייה ע"פ הדגם של ה-תLOGGIA DEI LANZI בעיר פירנצה. „מרפסת המצביאים" מסמלת את המעבר בין העיר העתיקה לעיר החדשה של מינכן דרך שדרת לודוויג. שני הפסלים מציגים את המצביאים GRAF TILLY ו FUERST WREDE. בשנת 1906 הוספו שני האריות.
בבוקר ה-9 בנובמבר 1923 צעד היטלר יחד עם אנשיו ל-“מרפסת המצביאים". שם היה נסיון הפיכנ שנעצר ביריות של המשטרה של מדינת בווריה. לאחר עלייתו של היטלר לשילטון בגרמניה בשנת 1933 „מרפסת המצביאים" הפכה לאתר פולחן ותעמולה של הנאצים, כי בכל שנה נערכו מצעדיי זיכרון במקום. בשנת 1938 השוויצרי MAURICE BAVAUD ניסה לרצוח את היטלר במסגרת מצעד הזכרון, כנ"ל כעבור שנה GEORG ELSER. מסעות לוויה של מפורסמים עוברים ליד המרפסת הזו – בפעם האחרונה זה קרה כאשר נשיא בווריה FRANZ JOSEF STRAUSS הועבר למנוחת עולמים. כל שנה עוברות קבוצות פולקלור הצועדות במסלול שדרות לודוויג וליד "מרפסת המצביאים למדשאות ע"ש טרזה – THERESIENWIESE לפתיחת חגיגת פסטיבל אוטקובר – OKTOBERFEST המפורסם בכל העולם.